Travskola -Vägen till att bli en travkusk

Är du intresserad av att börja med trav? Det finns idag ett flertal travskolor runt om i Sverige för den som är intresserad. Den första travskolan startade 1994 och idag finns ungefär 30 stycken runt om i landet. Dit är alla som är intresserad av hästar och trav välkomna.

De flesta travskolorna erbjuder utbildningar för alla åldrar och nivåer, från nybörjare till mer avancerade kurser för både barn, ungdomar och vuxna. De flesta travskolorna erbjuder så kallade knattekurser för barn från 5 år och uppåt. Därefter följer någon form av nybörjarkurs som övergår till olika fortsättningskurser.

För vuxna erbjuds nybörjarkurser och fortsättningskurser, som senare kan leda till en så kallad B-licens och en egen travhäst. Mer om licenser för trav kan man läsa på www.travsport.se. Flera travskolor har också börjat med kurser i monté, vilket innebär att man rider i trav. Många av skolorna anordnar även specialkurser inom till exempel träning, foder, selning mm.

Svensk Travskola
Att en travskola är kvalitetssäkrad av Svensk Travsport innebär att anläggningen, hästarna, ledarna och utrustningen som finns i verksamheten håller en god standard. Gemenskapen med hästarna har en central roll i deras utbildningar. Vanligtvis är varje lektionspass två timmar långt och allt från selning, till körning eller ridning och omvårdnad om hästen ingår i lektionen. Målet är att den som kommer till travskolan verkligen ska lära känna hästarna, samtidigt som du får chansen att bli en del av gemenskapen som kännetecknar travskolorna

Ett urval av dom travskolor som är kvalitetssäkrad av Svensk Travsport
Axevalla, Skara
Bollnästravet, Bollnäs
Gävletravet, Gävle
Hagmyren, Hudiksvall
Jägersro, Malmö
Rommetravet, Rättvik
Solvalla, Stockholm
Åbytravet, Mölndal
Umåker, Umeå
Örebrotravet, Örebro