Svenska storlopp

Hugo Åberg Memorial

Hugo Åbergs Memorial är ett travlopp kört över sprinterdistans, 1640 meter, loppet körs till minne av Hugo Åberg som var en byggmästare och en stor profil på Jägersro travbana utanför Malmö. Loppet kördes för första gången år 1970 och är Jägersro travbana största publikhändelse. Loppet körs i juli varje år.

2014 vann Rober Berg tränade och bröderna Sedin- ägde hästen Ed You loppet.

Olympiatravet

Olympiatravet är det första storloppet i början av säsongen. Loppet går på Åbytravet och är en stor folkfest. Varje Olympiatrav så samlas 50-tal stora svenska olympier som deltar i folkfesten och skriver autografer. Olympiatravet har hittills kammat hem drygt 195 miljoner till Sveriges Olympier. Loppet går i tre kvallopp där ettan och tvåan går vidare till finalen, loppet körs alltid över medeldistans 2140 meter.

2014 så vann hästen Solvato med kusken och tränaren Vejo Heiskanen vid tömmarna.

Elitloppet

Elitloppet kördes för första gången i början på femtiotalet på Solvalla. Då kallades loppet för Jubileumspokalen och gick för att fira Solvallas 25-års jubileum. Elitloppet går alltid sista helgen i maj varje år. Loppet går till som följer, sexton hästar bjuds varje år in till att delta i elitloppet, dessa delas sedan in i två heat på vardera åtta hästar. Placeringen i heaten är viktigt då det avgör vilka spår hästarna får i finalen. Loppet går över sprinterdistansen 1609 meter och startas med autostart. Prissumman är hela tre miljoner kronor.

2014 vann Björn Goop Elitloppet med hästen Timoko.

Svenskt Travderby

Svenskt travderby körs på Jägersro travbana utanför Malmö första söndagen i September varje år. Hästarna är fyra år och kvalas in till loppet via försöksheat. Loppet körs över distansen 2640 meter med autostart. Enligt traditionen så får den vinnande kusken och hästens ägare en gul derbykavaj i vinnarcirkeln.

Svenskt Travderby vanns 2014 av Örjan Kilhström och hästen Poochai.

Åbys stora pris

Sveriges näst största internationella travlopp är Åbys stora pris på Åby travbana. Tävlingen arrangerades för första gången redan 1936. Loppet körs i två heat över sprinterdistans om två hästar vinner ett varsitt lopp så blir det ett skilje heat mellan dem två.

Åbys stora pris vanns 2014 av Örjan Kilhström och hästen Commander Crowe.

Sundsvall open trot

Sundsvall Open Trot körs varje år i slutet på augusti på Bergsåkers travbana utanför Sundsvall. Loppet kördes för första gången 1996 och är det fjärde största internationella travloppet i Sverige i dag. Loppet räknas som Norrlands största sport evenemang och drar en stor publik varje år.

2014 så vann kusken Erik Adielsson med Svante Båht tränade hästen Quid Pro Quo.

Harper Hannover

Harper Hanovers lopp går av stapeln samma helg som elitloppet på Solvalla travbana utanför Stockholm. Elitloppshelgen drar ca 25000- 30000 människor varje år och är travsveriges största travfest.Hanovers går på lördagen sita helgen i maj medan elitloppet går på söndagen. Harpers Hanover är ett så kallat stayer lopp på tre varv och distansen är 3140 meter.

Harper Hanovers lopp vanns 2014 av kusken Jorma Kontio och hästen Mellby Viking.