Speltips

När du ska tippa inför en spelomgång så är det viktigt att läsa på lite innan. ATG.se har flera bra tjänster där du kan få tips inför en spelomgång. Inför v75 så har de webklippet ”vass och kass” där olika travexperter hissar eller dissar favoriter. Björn Goop har också en egen hörna på ATG som kallas ”Björnkollen” där han ger sina bästa tips inför en spelomgång.

Andra bra tips att tänka på är:

  1. Vilken distans hästarna ska ut på. Är det 1640, 2140 eller 2640? Vissa hästar går bättre över sprinterdistans och vissa gillar de längre distanserna bättre. Starka hästar klarar de längre distanserna bättre medan de snabba explosiva hästarna klarar sprinterdistanserna bättre. Den här informationen kan man hitta i tränarintervjuer och speltidningar som Guiden och Travronden
  2. Kan hästen gå med skor eller utan? Hästens prestation kan hänga på skorna bokstavligt talat. Det är så att en del hästar går mycket bättre om de får rycka av sig skorna, de får en extra växel. Denna information kan vara avgörande inför ett lopp.
  3. Hur ser tävlingsbanan ut. Har det regnat så att banan är skitig så gynnar det vissa hästar och kraftigt missgynnar andra. Är banan hård eller mjuk, vinterbana eller sommarbana?
  4. Hur har det gått för stallet den senaste tiden? Ett stall i form brukar man höra med jämna mellanrum. Det innebär i klarspråk att det helt enkelt har varit stora framgångar för stallet den senaste tiden. Om ett stall har strykigt många hästar inför en spelomgång så kan det bero på att det går en infektion i stallet och det innebär också att de andra hästarna från stallet kan vara smittade och underprestera.
  5. Det brukar alltid vara någon med ”hemmabana” som vinner lopp. Är det hemmabana så är det en fördel för det tävlande ekipaget då det är den banan de känner mest till och är vana att köra på. Detta innebär också att hästen sluppit att resa lugnt och har fått stanna kvar i sin hemmiljö. Om en häst har rest långt inför en tävling så kolla upp om hästen ätit och druckit ordentligt innan start.
  6. Vissa kuskar är bättre än andra, de kör mer lopp och har en högre segerprocent. Kolla upp vilken som brukar köra hästen, har hästen blivit kuskförstärkt så innebär det att en bättre kusk ska köra hästen den här gången. En kuskförstärkning kan verkligen förbättra hästens chanser att vinna loppet.
  7. Är hästen starsnabb? Om hästen är riktigt startsnabb så innebär det att han har chansen att ta ledningen om han har ett framspår. En ledning kan vara avgörande för hela loppet och ge en stor fördel att vinna loppet. Detta gäller särskilt i sprinterdistans. En ledning är alltid närmsta vägen till mål. Vissa kuskar är kända för att vara mer offensiva än andra och duktiga på att forcera hästen till ledningen.
  8. Något som verkligen är jätteviktigt är vad hästen har fått för spår i lottningen. I auto så är spår åtta längst ut på vingen och kan ge risk för vingel och hästen kan behöva backas längst bak. I volt så är spår fyra och fem väldigt tajta och risk för galopp finns. Om hästen fått ett högt nummer på en sprinterdistans så försämras chanserna betydligt.
  9. En häst i riktigt bra form ska man alltid passa oavsett spår, kusk och balans. En häst i riktigt bra form kan alltid vinna och ska med på kupongen oavsett.
  10. Väder och vind kan påverka mer än man tror. I kraftig snöstorm så gynnas de starka hästarna kraftigt, samt de hästar som är vana att gå med skor och brodd. När de är soligt fint och riktig sommarbana så gynnas de snabba sprinterhästarna kraftigt samt de som har ett bra framspår från start. Om det är riktigt kallt och banan är hård så har det också stor betydelse för vissa hästar.