Olika balanser

Kan hästen köras utan skor så kan det ge en extra växel för hästen och gynna hästens segerchanser betydligt. Vissa hästar är helt oömma om de går med skor eller utan medan det hos andra kan vara avgörande för om de ska vinna loppet eller inte. Skoinformationen är därför mycket viktig att ta reda på innan start.

Inom travsporten så brukar man tala om olika huvudlag. Vilket huvudlag som är bäst är väldigt individuellt och anpassat efter hästen. Huvudlaget ska ses som ett hjälpmedel för att hästen ska fungera bättre i loppet. De vanligaste huvudlagen som ofta nämns är öppet huvudlag, norskt huvudlag och halvstäng/helt huvudlag.

Norskt huvudlag innebär att hästen är utrustad med skygglappar som kan dras upp för hästen ögon och gör att hästen endast kan se rakt fram. Norsken som det också kallas används för att hästen ska anstränga sig lite extra

Helstängt huvudlag kallas det när hästen får gå med skygglappar som är fästa på huvudlaget. Detta hjälper hästen att fokusera bättre i loppet och inte vara så intresserad av omgivningen runt om. Det helstängda huvudlaget hjälper också hästen att fokusera framåt och detta gör att hästen brukar få en extra växel vid start, det negativa kan vara att hästen blir för het och ligger på för hårt i loppet.

För att hästen ska tagga till lite extra på upploppet så kan han utrustas med ryckkappa eller utryckare (bollar av skumplats i hästens öron). Dessa har samma funktion, de isolerar ljudet för hästen så att den hästen inte ska bli stressad av alla ljud under loppet. När kappan eller tussarna sedan dras under lämplig läge i loppet så får en del hästar en extra växel och tar i det där lilla extra som kan räcka till seger i loppet.

Om en häst är utrustad med Murphybländare så innebär det att man skymmer sikten för hästen åt något håll, oftast till vänster. Denna används främst om hästen hänger på vänstertöm och korrigerar då hästens beteende. Det hjälper även hästen att inte skygga och bli rädd för saker åt vänster. En jordbländare fästs en bit nedanför och har som uppgift att skymma sikten mot marken så att inte hästen ska bli rädd för skuggor eller annat.

Ska hästen tävlas med jänkarvagn? Denna information kan vara svår att få tag i då kuskarna inte behöver anmäla vilken vagn de ska tävla i. Informationen brukar dock gå att finna i travtidningar och i vissa kuskintervjuer. En jänkarvagn är tyngre och längre och därför mer stabil än en vanlig sulky. Nackdelen är att den tar upp mer utrymme än en vanlig vagn och det kan vara en nackdel i vissa snäva situationer.

Det som är viktigt att tänka på innan man tippar är om tränaren har ändrat något i hästens balans. Detta kan, om man har tur, ge hästen en extra växel i loppet och därav öka hästen chanser till vinst. Så håll utkik efter ändringar i balans innan ni tippar inför en travomgång.